esmaspäev, 28. november 2011

Käsitööga kohvikusse - ketrama koerakarva

Koerakarvad supi sees on puhas kiudaine, kirjutas kord Koertekoja kodalane foorumis joonealuse lausena :)

Hea koerakarva omanik! Kui oled huvitatud oma lemmiku rikkaliku karvakatte kasutamisest ka muul viisil, ootan Sind 03. detsembril kell 12 kohvikusse Kompott koerakarva ketramise õpituppa.


Teeme juttu:


- koerakarvast kui iidsest käsitöömaterjalist;
- koerakarva omadustest;
- sellest, mida tasub tähele panna, kogudes koerakarva lõnga valmistamiseks;
- kuidas koerakarva pesta ja säilitada;
- koerakarva kasutamisest koos teiste loomsete kiududega;
- koerakarvase lõnga pesemisest


Asume asja kallale:


- Sorteerime ja nopime koerakarva ja lambavilla;
- Kraasime (trummelkraasi ja käsikraasidega) koerakarva eraldi ja koos lambavillaga;- Ketrame kedervarre ja vokiga;
- Korrutame lõnga ja valmistame lõngavihi haspli või viipsipuuga


Koolitus maksab 15.- EUR.


Hinna sisse kuulub 3-tunnine õpituba, kirjalik materjal käsitletatavatest teemadest, materjal kraasimiseks ja ketramiseks (erinevad lambavillad).
Kohv/tee ja maius "Kirju koer" kohviku köögipoolelt.


Käsitöövahendite pärast ei pea Sa muretsema, võtan kõik vajaliku kaasa. Mõned on mul müügiks ka- kedervarred ja käsikraasid.
Aga muidugi, võta võimalusel oma töövahendid koos koerakarvaga samuti ühes.


Kohtade arv on piiratud. Palun võta eelregistreerimiseks ühendust e-meili teel: julikaroos@hotmail.com või helista mulle telefonile 5218299.


Kohvik Kompott asub Tallinnas, Narva mnt. 36. Vaata lisaks: www.kompott.ee


Kohtumiseni!


Julika Roos
ketrav koera- ja lambakasvataja Jaani talust

16 kommentaari:

  1. Jõudu sinna õpituppa :)!Kes ketruspisikusse ei nakatu, saab vähemalt algteadmised kuidas koeravilla sorteerida, mida tuua ketrajale ja mida mitte :)

    VastaKustuta
  2. Oh, miks kõik head asjad on ühel päeval?

    VastaKustuta
  3. Aitäh, Airi! Annan endast parima :)

    Kuduv koeraomanik, see igikestev probleem- laupäevasid on ALATI liiga vähe! Äkki annab heade asjade vahel natuke valida?

    VastaKustuta
  4. ei tea, kas pitsilõnga ka kedratakse ? :P

    VastaKustuta
  5. Oh, mullegi kuluks natuke õpetust ära...aga näe, liiga merede taga :S Aga teile mõnusat õppimist-õpetamist! Ja südamest loodan, et sellise vana töö tegijaid tuleb meil vaid juurde....

    VastaKustuta
  6. Aitäh, Kaire! On jah, maad ja mered vahel:)
    Aga mul on plaan tulla suvel Hiiumaale. Mardilaadal kohtasin toredaid käsitöö hiidlasi ja nad kutsusid lahkelt külla suvisele Kärdla käsitöölaadale. annab üht-teist ühildada siis.
    Ja karjakoerad vaataks ka hea meelega üle!

    VastaKustuta
  7. Ilusat toimekat päeva!
    Tahaksin ka teada kas keegi on proovinud koeravillasega pitsi kududa. Küllaltki keeruline ettevõtmine, aga eks enda tarbeks tehakse igasugu imeasju. Päris läbisõrmuse-rätti arvatavasti ei saa, aga kuidas muidu on lood vormi hoidmise ja vanumisega?

    VastaKustuta
  8. Aitäh, Eve!

    Lõnga ketramise kohta on mul arvamine, et kedrata võib kõike :) Iseasi kui otstarbekas on see arvestades lõpptulemit.
    Soomes käsitöömessil näppisin imepeenikest ja õhkõrna pitsrätti, mis oli kootud angoorasegusest (70%) lõngast. Nägi välja kui unelm! Pitsimuster joonistus ka kenasti välja ning ilmselt oleks sõrmusest saanud läbi tõmmata.
    Et ma koerakarva iseloomu julgen võrrelda angooraküüliku kiuga, siis koerakarvane pitsiline kudum ei tundugi nii utoopiline.
    Oleksin raatsinud tookord selle angoorase rätiku endale osta, teaksin nüüd öelda, mis kuju ja oleku ta peale kandmist võtab.

    VastaKustuta
  9. Oi kui tore, et oled tulemiseplaani oma kavasse võtnud :) Oled lahkelt külla oodatud.

    Aga ühe küsimuse siiski selle koeravilla kohta küsin, et millise lambavilla protsendiga sa tavaliselt seda ketrad? 100% ei ole ju reaalne ja mõistlik..eks? Ja see sorteerimise küsimus on mulle ka parasjagu müstika, sest seni( oleme vabrikus lõnga vahel teinud) on lõnga sisse läinud 100% see, mis koera seljast kammides on tulnud....aga see vist ka ei ole jälle õige...kahtlustan.....

    VastaKustuta
  10. Ma siiski angoorat ei võrdleks koeravilla kiuga.:)Minul on olemas 100 % angoora ühekordesest proovilapp,hoiab vormi ja ülimõnus.Tookord ei olnud ise aga veel suuteline seda angoorat nii hästi tegema, nüüd teeks juba teistmoodija väga peene:).
    Koeravillast aga julgeks teha küll pitssalli, kuid väga hoolikalt tuleks valida millisest koera villast seda teha.Ma pigem kasutaks pealisvilla struktuuriga villa (mitte nüüd pealisokast,eks), aga landseeri vill oleks esimene valik :)See on puhtalt minu isiklik arvamus :), jäin siia targutama,sorry
    Kaire,sorteerimise esimene reegel,alla cm kiud välja :) ja ega karm pealiskarv ka lõngas head ei tee:)

    VastaKustuta
  11. Oi jah,nagu ma juba koertekojas märkisin, osaleks ka, kui ükskord lõuna pool üritus toimuks:)
    Kolli on paras villakoer..

    VastaKustuta
  12. Külla tulen kindlasti, aitäh kutsumast, Kaire!

    Minu koerakarvastes lõngades ei ole karva rohkem kui 50%. Lambavillaga kokku kraasides aga tavaliselt vähem. Üks variant, mida mulle meeldib teha, on ühehekordne koerakarvalõng korrutatud kokku ühekordse lambavillase lõngaga.
    aga jällegi, kui palju koerakarva, kuidas kiudu ette valmistada, kuidas kedrata, oleneb sellest, mis lõngast edasi saab.
    100% koerakarvast lõnga olen teinud ainult tellija erisoovil, kuid peale jutuajamist ja selgitamist läheb enamasti ikka kokku lambavillaga :)
    Eks villavabrikusse tasub samuti viia head materjali, siis on ka tulemus parem.

    VastaKustuta
  13. Airi, sul on kogemused angoorakiuga, mida mul kindlasti veel pole. Aga olen ikka julge võrdlemaks koerakarva angooraga :)
    Põhjus selleks ka - näen palju sarnasust mõlema kiu ehituses, füüsikalistes omadustes, töötlemise viisides ja valmis lõnga omadustes ning käitumises. Vähemalt osad koeratõud võiksid vägagi hästi sobida villaloomade nimistusse:)

    Marju, Koertekojas on "lõunaosariiklased" varsti juba gruppi kokku saamas, igatahes annan kohe teada, millal järgmine koolitus paika pandud.

    VastaKustuta
  14. Küsimus selline - kas pärsia kassi karvaga lambavillaga kombineerides ka lõnga teha saab? Kas on keegi proovinud?

    VastaKustuta
  15. Ha, Julika,tead, minu jaoks see tärmin "koerakarv" on väga üldistav omadussõna.Koerakarv võib olla väga, väga erinev, isegi tõu siseselt.Nõus, osad koera tõud vääriks villakoera austavat tiitlit.
    Küll aga pole mina selle 3 aasta koerakarvade ketramise jooksul veel kohanud angooraga sarnast villa.Jätame kõik muud omadused kõrvale ja võtame angoora poolt antava soojuse.Ma ei tea ühtegi koeravilla,mis sinna ligilähedalegi saaks.Aga, ma pole ka kõiki koeravillasid kedranud:)))
    Tead, tegelikult võiks sa ikkagi ennast kätte võtta ja teadküllkuhu tulla :)), koerakarva teemal võibki siia heietama jääda.:)Jaksu sulle koolitusele, meie istume küülikute näitusel, niiet ei mahu neid häid asju sinna ühte päeva kuidagi vahel ära.Jõudu sulle!

    VastaKustuta
  16. Della, pärsia kassi karvadest saab kindlasti lõnga teha. Ise pole veel teinud, sel lihtsal põhjusel, et mul pole olnud piisavalt kassikarva :)

    VastaKustuta

LinkWithin

.