pühapäev, 18. oktoober 2009

Koerailm

See väljend on praegu vast igaühel suus, kes vähegi nina ukse vahelt välja pistab. Aga mitte ka igal pool, meist lõunapoolsete rahvaste jaoks tähendavat koerailm ( ingl.k. Dog Days) üldsegi aasta kuumimaid päevi. Sellest kirjutab oma blogis harrastusastroloog Tiina ja pikemalt saab inglise keeles lugeda veel siit.
Kui nüüd see külm ja kõle ning kuum ja soe kokku panna, siis tundub päris asjakohane teha siia üks postitus koeralõnga teemadel.
Koerakarva olen kedranud juba pikemat aega ja üha enam on mulle see looduslik kiud meeldima hakanud. Kohe nii väga, et taban ennast vahtimas kõiki möödajooksvaid koeri sellise pilguga, et huvitav, millist aluskarva temalt võiks saada.
Koerakarvast ja selle ketramisest kirjutas pikemalt juba Liis enda blogis.
Ise olen katsetanud mitmeid koerakarva ketramise viise- nii ainult koerakarva, koerakarva kraasituna kokku lambavillaga kui ka eraldi kedratuna. Kõige mõnusama tulemuse olengi saanud ühekordset koera- ja ühekordset lambalõnga kokku korrutades. Niimoodi seob lambavill kenasti koerakarva, lõng jääb elastne ja kohev. Piltidel olev lõng ongi valmistatud sellisel viisil.

Kasutasin pikakarvalise collie kaelaosa pikakiulist ja imepehmet valget aluskarva, nii et puudus isegi vajadus seda eelnevalt kraasida (kui ei ole just soov saada väga ühtlast lõnga). Kraasimata koerakarva ketramisel on veel see eelis, et lõng jääb huvitavama tonaalsusega, sekka heledamaid ja tumedamaid kohti, mis muidu kraasimisel ühtlustuksid. Just collie`de aluskarv annab selleks häid võimalusi, sest sisaldab vägagi eritoonilisi kiude.

Aga tulles nüüd korraks tagasi ilmajutu juurde, siis ei pidavat ju olema halba ilma, vaid ikka valed riided. Ja seda teadsid juba meie kauged esivanemad, kes siinses kliimas oskasid ellu jääda, valmistades kehakatteid ikka lambavillast ja veelgi kaugemas minevikus koerakarvastki.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

LinkWithin

.