neljapäev, 11. veebruar 2010

"Affet"

Monika tuletas mulle täna meelde, et olin lubanud panna päevikusse pilte ja juttu meie uutest lammastest. Niisiis, saage tuttavaks, Jaani talu värsked laudaelanikud, ja ühtlasi ka esimesed ahvenamaa lambad Eestis ning väljaspool Soome riigipiiri.

"Affe", nõnda soomlased neid hellitavalt kutsuvad, on pärit nagu nimigi ütleb, Ahvenamaalt.
See algupärane tõug kuulub põhja-lühisabaliste lammaste perre, nii on nad ajalooliselt ka üsnagi lähedased meie oma eesti maalammastele. Ahvenamaa lambaid hakati päästma ja säilitama, kui alles oli jäänud vaid 14 isendit. Praeguseks on neid ligikaudu 1000 ja lisaks Ahvenamaale kasvatatakse neid ka Soome saarestikel ja Mandri-Soomes. Järjest rohkem võidab see väikesekasvuline, põhjamaises kliimas aastatuhandete jooksul kohanenud tõug populaarsust. Nii kiindusin ka mina nendesse kohe ja vaimustun järjest, sest mulle kui "villahullule" pakub avastamist nende lammaste rikkalik vill, mis on pikakiuline, kahekihiline ja väga põnevate värvikombinatsioonidega. Nii näiteks võib pealtpoolt üleni pruun lammas osutuda hoopis kahevärviliseks, kel alusvill lumivalge. On erinevaid pruune, musta, päris valget, hallikaid ja kreemikat värvi ja nende värvide erinevaid nö salgulisi kooslusi. Igatahes mulle kui käsitsi ketrajale on rõõmu kuipalju :)

Sügise poole jõuavad meile ahvenamaa jäärad, nii on järgmiseks aastaks oodata juba karjakasvu. Muidugi jätkame ka eesti maalamba kasvatamist ja säilitamist, kelledest meie lambakasvatus ja mu aina süvenev vokivaimustus ju ka alguse sai.

4 kommentaari:

  1. Monika andis ka mulle teada, et sul siin SELLISED lambukesed pildina üleval!Jaksu teile.Ja nüüd kohe peab vaatama tulema.:DImevahvad.

    VastaKustuta
  2. Väga vallatud kõrvalapatsid :)

    VastaKustuta
  3. Ohoo, ongi kohal! See on küll tore. Ootan põnevusega aprillikuist koerakoolitust, et siis saan ka päris ahvenamaalast näha ja katsuda. Eriti põnev on see, et neid mujal maailmas polegi, ainult Soomes ja teil Jaani talus. Väga ilusad tõepoolest.
    Liilia

    VastaKustuta
  4. Jaa Liilia, meil endal ka põnev. Aprillis saad Kallelgi lasta proovida, kuidas affesid karjatada on. Arvatavasti hea, sest nende emad ja vanaemad on Kimmo koolitused enamasti juba edukalt läbinud :)

    VastaKustuta

LinkWithin

.