kolmapäev, 28. märts 2012

Lambategu


Mitte ainult inimlapsele ei meeldi kevadine pori, oma kirju kasuka sai veelgi kirjumaks selle kevade esimene lambatall, kel emaks eesti maalammas, isa on ahvenamaa jäär. Kõigil allpool olevatel piltidel on puhtatõulised ahvenamaa lamba tallekesed.

Seitse ühe hoobiga. Sellise pealkirja oleksin pannud eilsele keskpäevasele postitusele, juhul kui mul oleks olnud mahti siia kirjutama tulla. Olin hoopiski laudas ja vaatasin, kuidas üks lammas alustas ja teised jätkasid, kuni järjest, vaevalt tunnikese jooksul sündisid seitse tallekest. Päev oli aga alles noor ja ahelpoegimine jätkus - kokku sündis eile 12 talle. See on ka läbi aegade ühe päeva rekord meie lambapidamises. Uh!
Et sündimine ja poegimine on niivõrd loomulik ja looduse poolt täiesti täiuslikuks lihvitud tegevus, siis jäi minul vaid kõrvalvaataja roll ja pealtvaatamise rõõm. Ainult pea käis õhtu lõpuks veidi sellest virr-varrist ringi, sest terve laut sai korraga määgivaid uttesid ja nended tallekesi täis - vastpoeginute hääled äratasid kõvad ematunded üles ka juba varasemalt poeginud uttedel ning neile vastas häälekas, erinevas vanuseastmes mudilaskoor.
Igatahes on see tore ja natuke ka väsitav aeg nüüd läbi, jäänud veel üks poegija.
Vaadates tallede hulka, on päris hea meel, et sügisel sai paaritatud vaid alla veerandi meie põhikarja uttedest.
Seltskond tuli taas kirju-mirju, ahvenamaa lambatalled oma erivärvilistes kasukates. Sekka ka natuke ristandtallesid, kel äratuntavalt mõlema vanema poolset tegu ja nägu.


6 kommentaari:

  1. Jeerum kui kenad!
    Väga lahe ikka, et niimodi kambakesi ära poegisid.

    VastaKustuta
  2. Õnne tallede puhul! Küll need kirjud on ikka mõnusad:)
    Ja selline punt ühe päevaga...:))

    VastaKustuta
  3. Oeh, teil ss kiired ajad :).Aga kas see alt kolmandal pildil ongi sellise imelise beezi alatooniga?Ja seee viimase pildi peal ka lahe.

    VastaKustuta
  4. Imeilusad:) Kahte ühesugust vist naljalt ei leia..

    VastaKustuta
  5. Aitäh kõigile :)

    Silvia - Meil oli sel aastal väga väike uttede kari koos jääradega, eks see soodustas poegimise ühtlustamist kõvasti. Jäärad said oma tegemised kiirelt tehtud :)

    Kaja - Tervitused Männiku talusse, teil seal ka põnev aeg käes ja mitmevärvilised talled pudenemas, edu ja tervist ning kena kasvamist!

    Airi - See kolmanda pildi oma sündis täitsa porgandivärvi, läheb aga iga päev ikka heledamaks, lõpuks päris valgeni välja võib-olla. Ma loodan väga, et ta ikka ilusaks kreemikaks jääb. Affed ongi sellise hästi muutuva värviga - tumepruunist helepruuniks, mustast halliks, kreemist valgeks ja vastupidi ka.Viimasel pildil on väike jäärapoiss, tal vähemalt nelja erinevat tooni villa seljas ja nii enamasti ka jääb.

    Marju - homme saad oma silmaga erivärvilisi tallesid kaeda :)

    VastaKustuta
  6. Tõeline looduslik mitmekesisus! Väga armsad.Ja nii tore kui kõik vaev ühekorraga nähtud, nii lammastel kui perenaisel-peremehel rahulikum elu.

    VastaKustuta

LinkWithin

.